Verpakkingsloze winkels

Volgens One World produceert een gemiddeld gezin 1100 kilo afval per jaar. Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit verpakkingen. Zonde! Verpakkingen zijn namelijk zinloze producten. Er worden grondstoffen en energie gebruikt om ze te maken en de consument gooit ze vrijwel direct weg waarna ze op de afvalberg terecht of in het milieu. Een aantal jaar geleden vonden ze in Berlijn dat dit anders moest.

Original Unverpackt werd geboren. De eerste verpakkingsvrije winkel. Het concept is simpel: Je neemt je eigen doosjes, trommels, bakjes en flessen mee en vult deze met de producten (eieren, zuivel, groente, fruit, ontbijtgranen) die je wilt kopen. Vervolgens betaal je alleen voor de producten en blijft de verpakking buiten beschouwing. Dit betekend geen energieverspilling, geen verspilling van grondstoffen, geen co2 uitstoot én geen onnodig afval!

Na Original Unverpackt werd de verpakkingsloze winkel Robuust in Antwerpen geopend. Robuust biedt kwalitatieve, eerlijke, lokale en biologische producten aan, zonder verpakking. Weer met de doosjes op pad dus!

In Nederland kon het concept niet achterblijven. Wim van Dijk kwam met het idee een soortgelijke winkel te openen. In de zomer van 2015 moet zijn eerste Bag&Buy (in Utrecht) af zijn. Wim van Dijk is echter niet de enige in Nederland met het idee een verpakkingsloze winkel te openen. Tonny en Dorothea van Opgeweckt Noord hebben dezelfde droom. Verpakkingsvrij, regionaal, biologisch en lekker, daar staan ze voor. Meer natuurlijke bronnen, minder CO2 uitstoot, verkleining van de voedselberg en minder voedseloverschot, dat is het doel. Opgeweckt Noord hoopt in april/mei 2015 zijn deuren te openen en zullen daarbij dus de eerste in Nederland zijn. Ze zijn gevestigd aan de Astraat 16, te Groningen, bij mij om de deur. Ik ben ontzettend benieuwd en ga het concept zeker testen. Ik zal nadien een update plaatsen en mijn ervaringen met de winkel delen. Het klinkt in ieder geval goed!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s